• Menu
  • Home
  • Zoek

Randvoorwaarden beton pompen

Om beton op een project te kunnen verpompen, moet men wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen. De betonmortel moet zo zijn samengesteld dat ontmenging wordt voorkomen en dat de weerstand in de leidingen gering is. Ook een stabiele ondergrond en voldoende opstelruimte zijn belangrijk.

BBB_Beton_randvoorwaardenDe door de BBB-leveranciers opgegeven maximum pompcapaciteit kan niet volledig worden benut. De werkelijke capaciteit is vooral afhankelijk van de consistentie van het beton. Foto: Gebr. Antwerpen BV.

 

Opstelruimte en stabiele ondergrond

Voor de unit van een stationaire pomp is een goede opstelruimte op voldoende draag­krachtige grond noodzakelijk. Een paar vierkante meter stelconplaten kan vaak al afdoende zijn. Voor een mobiele pomp is stempelruimte nodig en de grond onder de stempelvoeten moet voldoende draagkracht hebben. Het aantal vierkante meters is afhankelijk van de pomp, de gieklengte/hoogte en het noodzakelijke draaibereik. Voor de ondergrond kunnen houten platen voldoende zijn, maar soms zijn betonplaten of draglineschotten nodig. Vooraf overleg met een bij BBB-aangesloten betonpompenbedrijf over wie wat verzorgt, is aan te raden. Neem daarin ook mee, wat er met de restbeton moet gebeuren, die na het schoonmaken van de pomp vrijkomt.

Samenwerking betonmortelcentrale

Overleg met de betonmortelcentrale is nodig. In principe is elke normale betonmortel te verpompen, maar er is naast sterkte- en milieu­klasse, een aantal factoren belangrijk. Welk type pomp wordt gebruikt; wat is de giekhoogte; over welke afstand moet er worden gepompt; wat is de diameter van de slangen of de leidingen; wanneer wordt er gepompt en hoeveel; en welke eisen stelt men aan de verwerking? Bij bijzondere omstandig­heden, bijvoorbeeld 100 meter hoog of over lange afstanden pompen, moet de mortelsamenstelling worden aangepast. De korrelgrootte en korrel­verdeling, de hoeveelheid fijn materiaal en water en de verwerkbaarheid spelen daarbij een rol. Zie ook opgave betonleverancier.